Στον οδηγό που ακολουθεί θα προσπαθήσω να μοιραστώ μαζί σας μερικά από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια σχετικά με τη φιλοξενία ιστοσελίδων. Θα σας βοηθήσω να καταλάβετε τα βασικά στοιχεία του πώς λειτουργεί το web hosting, τι θα πρέπει να αναζητήσετε σε έναν ποιοτικό πάροχο και ποιος τύπος φιλοξενίας ταιριάζει καλύτερα στις δικές σας ανάγκες. Θα σας δώσω επίσης μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να αποφύγετε συνηθισμένες παγίδες και περιττά λάθη που συχνά κοστίζουν.

Γεμίστε λοιπόν μία κούπα με καφέ και ξεκινάμε!

Εισαγωγή στο Web Hosting

Τι είναι το web hosting;

 «Με μία πρόταση θα μπορούσαμε να πούμε ότι το web hosting είναι το μέρος, όπου ιδιώτες και επιχειρήσεις αποθηκεύουν τις ιστοσελίδες τους».

Συχνότερα, όταν αναφερόμαστε στον όρο web hosting, εννοούμε ότι μία εταιρεία μας διαθέτει χώρο σε έναν υπολογιστή (server) για να αποθηκεύσουμε τα αρχεία του blog μας. Επιπλέον, παρέχει συνδεσιμότητα στο internet, έτσι ώστε και άλλοι υπολογιστές να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία.

Νομίζω ότι όλα μέχρι στιγμής είναι κατανοητά…

Στην πραγματικότητα, κάθε blog/website αποτελείται από αμέτρητες γραμμές κώδικα που απεικονίζονται στον χρήστη ως ιστοσελίδα μέσω του προγράμματος περιήγησης (όπως ο Chrome ή ο Firefox). Αυτός ο κώδικας λοιπόν, αποθηκεύεται σε αρχεία, όπως π.χ. τα έγγραφα Word και οι φωτογραφίες σας, τα οποία πρέπει να αποθηκευτούν σε κάποιο σημείο -όπως συμβαίνει με όλα τα αρχεία-.

Πού όμως αποθηκεύονται;

Τα αρχεία στον υπολογιστή σας αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο. Ομοίως, για να αποθηκευτούν τα αρχεία μιας ιστοσελίδας και στη συνέχεια να διαμοιραστούν, χρειάζεται ένας υπερ-υπολογιστής με υψηλή ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο. Κάθε φορά που εσείς πληκτρολογείτε μία διεύθυνση, όπως για παράδειγμα “www.digitalpro.gr”, το πρόγραμμα περιήγησης πηγαίνει στον υπολογιστή που είναι αποθηκευμένα τα αρχεία του συγκεκριμένου blog και στη συνέχεια τα επιστρέφει σε εσάς με τη μορφή μιας ιστοσελίδας. Στην ουσία δηλαδή «σερβίρουν» τα αρχεία αυτά στον τελικό χρήστη -όλους εμάς-.

Μια εταιρεία φιλοξενίας ή web host έχει στην κατοχή της πολλούς τέτοιους υπερ-υπολογιστές που ενοικιάζει σε κατόχους ιστοσελίδων, προκειμένου να αποθηκεύσουν τα αρχεία του site τους χωρίς ταυτόχρονα να ξοδεύουν χρόνο και χρήματα για την αγορά και διαχείριση ενός τέτοιου υπερ-υπολογιστή (server).

Web Hosting και Data Center: Είναι το ίδιο;

Κανονικά, όταν μιλάμε για web hosting, ο όρος αναφέρεται στον server που φιλοξενεί τη σελίδα σας ή στην εταιρεία φιλοξενίας που σας νοικιάζει αυτό το χώρο. Από την άλλη, όταν μιλάμε για το κέντρο δεδομένων (Data center), εννοούμε την εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για να στεγάσει τους διακομιστές (servers). Ένα data center θα μπορούσε να είναι ένα δωμάτιο, ένα σπίτι ή ένα πολύ μεγάλο κτήριο εξοπλισμένο με εφεδρική τροφοδοσία, συνδέσεις επικοινωνίας δεδομένων, έλεγχο κλιματολογικών συνθηκών (π.χ. κλιματισμός, θερμοκρασία) και συσκευές ασφαλείας (π.χ. πυροσβεστήρες).

Διαφορά μεταξύ Domain name και Web Hosting

Το domain name και το web hosting είναι δύο διαφορετικά πράγματα, αν και συχνά -ιδίως από αρχάριους χρήστες- είναι συνηθισμένο να συγχέονται μεταξύ τους.

Πριν λοιπόν προχωρήσετε στη δημιουργία ενός blog, είναι σημαντικό να αποσαφηνίσουμε αυτές τις δύο έννοιες.

Σκεφτείτε το κάπως έτσι…

Όταν χτίζετε ένα σπίτι, το οικόπεδο έχει μία διεύθυνση -αυτό είναι το domain name– που βοηθάει τον ταχυδρόμο ή τους φίλους σας να σας βρουν. Ωστόσο, χωρίς μία πραγματική οικία στο οικόπεδο -αυτό είναι το web hosting– δεν θα είχατε πού να υποδεχθείτε τους επισκέπτες σας ή να λάβετε το ταχυδρομείο σας. Domain name και web hosting είναι αλληλένδετα και χρησιμοποιούνται μαζί. Το αντίθετο, δηλαδή μια διεύθυνση σε ένα κενό οικόπεδο ή ένα σπίτι χωρίς διεύθυνση, δεν θα είχε κάποιο νόημα.

Για να προχωρήσετε στην αγορά ενός domain name, θα πρέπει προηγουμένως να επισκεφθείτε μία εταιρία κατοχύρωσης domain names, όπως το papaki.gr. Η διαδικασία είναι πολύ απλή: αν, για παράδειγμα, θέλετε να κατοχυρώσετε το mydomain.gr, θα πρέπει να πληρώσετε ένα αντίτιμο -συνήθως από 10€ έως 25€-, προκειμένου να έχετε το δικαίωμα χρήσης του για έναν χρόνο. Επίσης, θα πρέπει να το ανανεώνετε σε ετήσια βάση, συνήθως με την ίδια τιμή. Δικαίωμα κατοχύρωσης έχουν όλοι, ανεξάρτητα από το αν είστε ιδιώτης ή επιχείρηση.

Σήμερα, στην πράξη, οι περισσότερες εταιρίες φιλοξενίας, με την αγορά οποιουδήποτε πακέτου hosting θα σας δώσουν τη δυνατότητα να κατοχυρώσετε ταυτόχρονα και το domain name της επιλογής σας εντελώς δωρεάν, για το διάστημα που θα διατηρείτε το πακέτο φιλοξενίας. Οπότε, αν επιθυμείτε να έχετε domain name και hosting μαζί, σε μία υπηρεσία, θα σας πρότεινα να προχωρήσετε σε αυτήν την επιλογή.

Διαβάστε ακόμα: Πώς να επιλέξετε το ιδανικό domain name.

Τύποι Web Hosting

Σε περίπτωση που ήδη έχετε επισκεφθεί κάποιες εταιρείες φιλοξενίας ιστοσελίδων, θα έχετε διαπιστώσει ότι προσφέρουν τέσσερις βασικούς τύπους web hosting: Shared, VPS (Virtual Private Server), Dedicated και Cloud Hosting. Ενώ όλοι οι τύποι των servers θα λειτουργήσουν ως κέντρο αποθήκευσης και φιλοξενίας της σελίδας σας, παρ’ όλ’ αυτά διαφέρουν ως προς την χωρητικότητα αποθήκευσης, την ασφάλεια, την ταχύτητα, την αξιοπιστία και τις τεχνικές απαιτήσεις από μέρους σας.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια γρήγορη ματιά στους τύπους του web hosting και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους.

Shared Hosting (φιλοξενία σε κοινόχρηστους servers)

Στο shared hosting το blog σας φιλοξενείται μαζί με πολλά άλλα blogs -τα οποία είναι εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες- στον ίδιο server. Συνήθως, όλοι οι πόροι του όπως είναι η κίνηση, η επεξεργαστική ισχύς και η RAM, μοιράζονται από κοινού. Καθώς το κόστος απόκτησης ενός τέτοιου πακέτου φιλοξενίας είναι εξαιρετικά χαμηλό (π.χ. το shared hosting πακέτο στο Papaki.gr ξεκινάει από τα 3,95€/μήνα), τα περισσότερα blogs με χαμηλά και μέτρια επίπεδα επισκεψιμότητας φιλοξενούνται σε αυτόν τον τύπο διακομιστή. Το shared hosting είναι, επίσης, η πρώτη επιλογή για αρχάριους χρήστες και bloggers, καθώς απαιτεί ελάχιστες τεχνικές γνώσεις.

Ως κύρια μειονεκτήματα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την έλλειψη root access και την περιορισμένη δυνατότητα διαχείρισης υψηλών επιπέδων κυκλοφορίας. Επιπλέον, οι επιδόσεις του blog σας μπορεί να επηρεαστούν από τα «γειτονικά» blogs, που βρίσκονται στον ίδιο server.

Προτεινόμενες Shared Hosting υπηρεσίες:

  • Papaki.gr: Η μεγαλύτερη ελληνική εταιρία hosting με ιδιόκτητους servers στην Ελλάδα, προσφέρει κορυφαία shared hosting φιλοξενία και τεχνική υποστήριξη σε μία αρκετά οικονομική τιμή. H ευκολία χρήσης και το εξατομικευμένο support από Έλληνες Experts 24/7 καθιστούν το Papaki ιδανική επιλογή για bloggers και χρήστες χωρίς κάποιου είδους τεχνικές γνώσεις.
  • Bluehost.com: Η Bluehost είναι ένα από τα κορυφαία και πλέον εδραιωμένα ονόματα στον κλάδο του web hosting παγκοσμίως. Τα shared πακέτα που προσφέρει υπερέχουν κατά πολύ του ανταγωνισμού στα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται κερδοφόρα blogs και sites μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για να ξεχωρίσουν, όπως είναι η ταχύτητα, το uptime και τεχνική υποστήριξη πελατών.

VPS Hosting (Virtual Private Server)

Ένας VPS server σας δίνει μεγαλύτερη ταχύτητα και ισχύ σε σύγκριση με τη shared φιλοξενία, αλλά χωρίς το κόστος μίσθωσης του δικού σας server.

Πολύ απλά μιλώντας, είναι σαν να ζείτε σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων: εξακολουθείτε να μοιράζεστε ένα κτήριο με άλλα άτομα, αλλά έχετε τον δικό σας ιδιωτικό χώρο για να κάνετε αλλαγές με πρόσθετη ασφάλεια και αυτονομία. Με την VPS φιλοξενία εξακολουθείτε να μοιράζεστε τον ίδιο διακομιστή αλλά με λιγότερα blogs -ας πούμε με δεκάδες αντί για εκατοντάδες ή χιλιάδες. Εξαιτίας αυτού, το blog σας διαθέτει μεγαλύτερα ποσοστά ισχύος, μνήμης και αποθηκευτικού χώρου στον server.

Αποτελεί την ιδανική επιλογή, εάν ψάχνετε για κάτι ταχύτερο, πιο ασφαλές και με μεγαλύτερη ευελιξία από την «κοινή» φιλοξενία, με τα περισσότερα πακέτα φιλοξενίας VPS να ξεκινούν γύρω στα 20€/μήνα.

Το μειονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι, κατά κάποιον τρόπο, οι επιδόσεις του blog σας μπορούν ακόμη να επηρεαστούν από τα άλλα «γειτονικά» blogs και φυσικά η αυξημένη τιμή.

Προτεινόμενες VPS hosting υπηρεσίες:

  • Top.host: Άλλη μία ελληνική εταιρεία με αξιόπιστες VPS λύσεις και δυνατότητα επιλογής τοποθεσίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία. Εγγυάται 99,9% uptime -λειτουργία του δικτύου της- εξασφαλίζοντας την μέγιστη απόδοση και ταχύτητα με extreme support και εγγύηση επιστροφής χρημάτων 90 ημερών.
  • Liquidweb.com: Ο ευκολότερος τρόπος να περιγράψουμε τη LiquidWeb θα ήταν να πούμε ότι ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και προσπαθούν να είναι οι καλύτεροι. Σίγουρα δεν είναι η φθηνότερη εταιρεία για να νοικιάσετε ένα VPS server αλλά το αντισταθμίζουν με κορυφαίες επιδόσεις και υποδειγματική –fully managed– τεχνική υποστήριξη.

Dedicated Server Hosting

Στην ουσία, στο dedicated hosting νοικιάζετε αποκλειστικά έναν ολόκληρο server και η ιστοσελίδα (ες) σας είναι η μοναδική που αποθηκεύεται στον συγκεκριμένο server. Ως εκ τούτου, απολαμβάνετε μοναδικές επιδόσεις, ταχύτητα και ασφάλεια ενώ μπορείτε να ελέγξετε και να προσαρμόσετε εκτενώς τον διακομιστή, πάντα σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες. Μπορείτε ακόμη να αποφασίσετε ποιο hardware θα εγκαταστήσετε.

Για να διαμορφώσετε και να συντηρήσετε έναν server τέτοιου τύπου απαιτούνται από μέρους σας συγκεκριμένες τεχνικές δεξιότητες και γνώσεις. Σε αντίθεση με τον VPS ή την «κοινή» φιλοξενία, εάν κάτι πάει στραβά στον dedicated server σας, είναι πιθανό ότι θα κληθείτε να το επιδιορθώσετε μόνοι σας -έως έναν βαθμό τουλάχιστον.

Από την άλλη, το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι δεν θα έχετε «γείτονες» ή άλλα blogs που να φιλοξενούνται στον ίδιο server. Είναι σαν να νοικιάζετε τη δική σας μονοκατοικία: σας παρέχει σαφώς καλύτερες επιδόσεις και μεγαλύτερη ασφάλεια, που αντιστοιχούν όμως και σε μεγαλύτερο κόστος απόκτησης. Οι dedicated servers είναι πολύ πιο ακριβοί και προτείνονται μόνο σε όσους χρειάζονται τον μέγιστο έλεγχο ή διαχειρίζονται sites με πολύ μεγάλα επίπεδα κυκλοφορίας.

Προτεινόμενες Dedicated hosting υπηρεσίες:

  • LiquidWeb.com: Οι Managed Dedicated Servers της LiquidWeb παρέχουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο απόδοσης και ασφάλειας σε συνδυασμό με την ασυναγώνιστη τεχνική υποστήριξη από τους πλέον έμπειρους ανθρώπους στη βιομηχανία του hosting. Διατίθενται με λειτουργικά συστήματα Linux ή Windows -ανάλογα με το ποιο εσείς θα επιλέξετε- και είναι πλήρως προσαρμόσιμοι με monitoring σε πραγματικό χρόνο, εγγύηση ισχύος 100% και δικτύου uptime, PHP 7, CDN και HTTP / 2.

Cloud Hosting

Το cloud hosting σας προσφέρει τη δυνατότητα να χειριστείτε την υψηλή κίνηση της ιστοσελίδας σας, καθώς λειτουργεί κάπως έτσι: μια ομάδα από servers -που ονομάζεται cloud-, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι και συνεργάζονται μεταξύ τους σαν ένας ενιαίος server, φιλοξενούν έναν αριθμό ιστοσελίδων που μοιράζονται από κοινού τους πόρους, οι οποίοι είναι πολλαπλάσιοι του ενός. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως, αν ο ένας server βγει εκτός λειτουργίας, τότε οι υπόλοιποι εξακολουθούν να δουλεύουν και να εξυπηρετούν όλους τους πελάτες χωρίς downtime.

Το μειονέκτημα είναι ότι πολλοί cloud servers δεν προσφέρουν root access -που απαιτείται για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις του server και να εγκαταστήσετε κάποιο λογισμικό-, ενώ έχουν και λίγο υψηλότερο κόστος απόκτησης.

Προτεινόμενες Cloud hosting υπηρεσίες:

  • Siteground.com: Με πρωτοποριακή τεχνολογία και SSD servers -που εξασφαλίζουν 20x μεγαλύτερες ταχύτητες-, Memcached, HTTP / 2, NGINX, μαζί με την fully managed διαχείριση των servers και χρόνους αναμονής για τεχνική υποστήριξη λιγότερο από 2 λεπτά (!), η Siteground προσφέρει αναμφίβολα τα καλύτερα πακέτα cloud hosting αυτή τη στιγμή εκεί έξω.

Managed WordPress hosting (αποκλειστικά για WordPress sites)

Το WordPress είναι ένα δωρεάν σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS), το οποίο επιτρέπει σε όλους εμάς να διαχειριζόμαστε με ευκολία την εμφάνιση και το περιεχόμενο του blog μας, χωρίς απαραίτητα να διαθέτουμε κάποιες γνώσεις προγραμματισμού. Είναι το πλέον δημοφιλές CMS παγκοσμίως, καθώς χρησιμοποιείται από το 65% και πλέον του συνολικού αριθμού των websites/blogs που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην υφήλιο.

Λόγω αυτής της αυξημένης δημοτικότητας, όλο και περισσότεροι web hosts έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν πακέτα φιλοξενίας, ειδικά διαμορφωμένα για WordPress sites. Στην ουσία πρόκειται για shared ή VPS πακέτα που διαθέτουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις, προκειμένου να κάνουν το WordPress site σας πιο γρήγορο και πιο ασφαλές.

Το κύριο πλεονέκτημα του Managed WordPress hosting είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτα απολύτως! Η εταιρεία αναλαμβάνει για λογαριασμό σας να βελτιώσει τις επιδόσεις του blog σας και να το κρατήσει ασφαλές από επιθέσεις, ενώ κρατάει τακτικά backups, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Στα παραπάνω προσθέστε και την εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη που θα έχετε στη διάθεσή σας -24/7/365 όταν τη χρειαστείτε- από WordPress Experts με μεγάλη εμπειρία .

Ακούγεται πολύ καλό, αλλά είναι πραγματικότητα: Tο Managed WordPress hosting είναι, για την ώρα τουλάχιστον, λίγο έως ελάχιστα πιο ακριβό από ένα shared hosting πακέτο. Για παράδειγμα, ένας λογαριασμός σε μια δημοφιλή εταιρεία που προσφέρει Managed WordPress hosting, όπως η Siteground, θα σας κοστίσει 3,95 €/ μήνα, με δυνατότητα φιλοξενίας ενός blog και μέγιστη επισκεψιμότητα τους 10.000 επισκέπτες μηνιαία. Εάν θελήσετε μελλοντικά να φιλοξενήσετε στο ίδιο πακέτο περισσότερα από ένα blogs, υπάρχει πάντα η δυνατότητα αναβάθμισης με πακέτα που ξεκινούν από 6,95 € και 25.000 επισκέψεις ανά μήνα.

Κατά τη γνώμη μου, το Managed WordPress hosting αποτελεί την value-for-money επιλογή για bloggers και ιδιοκτήτες ιστοσελίδων που δεν έχουν τον χρόνο ή τις γνώσεις να ασχοληθούν με την τεχνική πλευρά των πραγμάτων. Αυτόν τον τύπο web hosting, άλλωστε, χρησιμοποιούμε και εμείς εδώ, στην Digitalpro, για να «τρέξουμε» το δικό μας blog.

Προτεινόμενες Μanaged WordPress hosting υπηρεσίες:

  • Siteground.com: H SiteGround είναι μία από τις τρεις εταιρείες που προτείνετε επίσημα από το WordPress.org ως ένας από τους κορυφαίους παρόχους φιλοξενίας για WordPress sites. Διαθέτει όλα εκείνα τα εργαλεία που θα σας διευκολύνουν στη διαχείριση ιστοσελίδων WordPress όπως η γρήγορη εγκατάσταση με ένα κλικ, αυτόματες ενημερώσεις, προγραμματισμένα backups, staging WordPress, SSL πιστοποιητικά ασφαλείας και φυσικά την πιο γρήγορη ομάδα υποστήριξης με προηγμένη τεχνογνωσία WordPress στη διάθεσή σας 24/7. Όλα τα παραπάνω σε τιμές μόλις από 3.95€ το μήνα!
  • Papaki.gr: Το Papaki προσφέρει βραβευμένες υπηρεσίες Wordpress και Woocommerce managed hosting από το 2017 με ειδικά διαμορφωμένη υποδομή για μέγιστη απόδοση, 24/7 προστασία από επιθέσεις DDOS, καθημερινά backups -με one click restore- για μέγιστη ασφάλεια στο Amazon S3 και τιμές από 7,5€ το μήνα.

Σημείωση: Δεν χρειάζεται να διαθέτετε WordPress hosting για να φιλοξενήσετε ένα WordPress blog. To WordPress hosting είναι ένας τύπος shared/VPS hosting, ειδικά προσαρμοσμένος για το WordPress χωρίς να αποτελεί, όμως, απαραίτητη προϋπόθεση.

Επιλογή Web Hosting

Η απόφαση σχετικά με το ποια εταιρεία web hosting θα επιλέξετε μπορεί να είναι μία δύσκολη υπόθεση. Πιο κάτω σας παραθέτω τους 10 σημαντικότερους παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε πριν προχωρήσετε στην αγορά ενός πακέτου φιλοξενίας:

Τιμή

Αυτή είναι μια πτυχή που, αρχικά, οι περισσότεροι από εμάς θα εξετάσουμε κατά την επιλογή ενός παρόχου φιλοξενίας. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποτελέσει τον πλέον αποφασιστικό παράγοντα. Όταν βλέπουμε διαφορές στις τιμές, χρήσιμο είναι να θυμηθούμε το παλιό γνωμικό: «Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις». Έτσι, η επιλογή του φθηνότερου δεν είναι πάντα η καλύτερη ιδέα, ειδικά αν πρόκειται για το website της επιχείρησής σας. Χαρακτηριστικά όπως εξειδικευμένη υποστήριξη, εγγυημένες επιδόσεις και αξιοπιστία είναι πολύ πιθανό να μην τα βρείτε σε μία εταιρεία φιλοξενίας που χρεώνει 0,99€ τον μήνα. Γι’ αυτόν τον λόγο, ρίξτε προηγουμένως μια προσεκτική ματιά στα χαρακτηριστικά που παρέχει η κάθε εταιρεία, και στη συνέχεια συγκρίνετε τις τιμές.

Τομείς Εξειδίκευσης

Είναι γεγονός ότι δεν μπορούν όλες οι εταιρείες hosting να καλύψουν τις ανάγκες όλων, ανεξαιρέτως, των ιδιοκτητών ιστοσελίδων. Κάποιες προσφέρουν εξαιρετικά πακέτα shared hosting, αλλά δεν έχουν τις αντίστοιχες λύσεις για αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, ενώ άλλες που παρέχουν εξαιρετικές επιχειρηματικές λύσεις, δεν είναι κατάλληλες για κάποιον με ένα μικρό προσωπικό blog.

Πριν αγοράσετε, φροντίστε να μάθετε σε ποιους τομείς ειδικεύεται η κάθε εταιρεία και να επιλέξετε αυτή που αντιλαμβάνεται τις ιδιαίτερες ανάγκες σας ως πελάτη. Μπορείτε να κάνετε μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο για σχόλια και συστάσεις, και έτσι να μάθετε τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της κάθε εταιρείας.

Τεχνικές προδιαγραφές και περιορισμοί

Πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τι ακριβώς θέλετε να κάνετε με την ιστοσελίδα σας;

Αν για παράδειγμα σκοπεύετε να φιλοξενήσετε ένα blog που θα σας αποφέρει χρήματα, ένα e-shop ή ένα site με πλούσιο περιεχόμενο και videos, τότε δεν θα πρέπει να επιλέξετε το πρώτο φθηνό πακέτο φιλοξενίας που θα βρείτε μπροστά σας. Πιθανότατα, ένα φτηνό πρόγραμμα φιλοξενίας δεν θα έχει τη μνήμη RAM, την επεξεργαστική ισχύ και τον ανάλογο χώρο στον δίσκο για να εξυπηρετήσει αυτές τις ανάγκες, και ίσως να περάσετε περισσότερο χρόνο προσπαθώντας να λύσετε θέματα διακοπών λειτουργίας ή αργής φόρτωσης, παρά να επικεντρωθείτε στο περιεχόμενο και την προώθηση της ίδιας της ιστοσελίδας.

Διαβάστε προσεκτικά τι περιέχει το φθηνό πακέτο φιλοξενίας και ποια χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται στο κόστος. Υπάρχει χρέωση για επιπλέον domains, υποστήριξη, δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας κλπ.; Καλέστε την εταιρία και κάντε ερωτήσεις. Πείτε τους ποιες είναι οι ανάγκες σας και ζητήστε διευκρινίσεις.

Τεχνική Υποστήριξη

Ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για να πάρετε την απόφασή σας.

Όταν το blog σας «πέσει» για κάποιον άγνωστο σε εσάς λόγο, μπορείτε να καλέσετε την εταιρεία και να έχετε μία προσωπική, ζωντανή επικοινωνία με κάποιο άτομο του τμήματος τεχνικής υποστήριξης; Επιπλέον, μπορεί να σας επισημάνει πού είναι το πρόβλημα και να το διορθώσει ή τουλάχιστον να σας υποδείξει τι πρέπει να κάνετε για να αποκατασταθεί η βλάβη;

Πριν επιλέξετε μία συγκεκριμένη εταιρεία δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους, όταν χρειαστεί. Οι κύριοι τρόποι υποστήριξης πελατών είναι το email, η δωρεάν επικοινωνία μέσω τηλεφώνου και το live chat. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι η εταιρεία να έχει live support όλο το 24ωρο. Κάνοντας μία μικρή έρευνα θα διαπιστώσετε ότι κάποιες εταιρείες παροχής hosting θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των πελατών τους, ενώ κάποιες άλλες αφήνουν την τεχνική εξυπηρέτηση σε δεύτερη μοίρα.

Χαρακτηριστικά/Add-Ons

Τι κάνει μία εταιρεία παροχής hosting ξεχωριστή; Ποια επιπλέον κίνητρα σας παρέχει, προκειμένου να φιλοξενήσετε σε αυτή την ιστοσελίδα σας;

Είτε πρόκειται για data centers σε διαφορετικές τοποθεσίες, για πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, είτε για επιπλέον παροχές, όπως τακτική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (backups) ή δωρεάν domains και SSL πιστοποιητικά, συχνά οι εταιρείες προσφέρουν κάτι περισσότερο από servers. Εάν βρείτε σε κάποια εταιρεία αρκετά από τα στοιχεία που θεωρείτε σημαντικά για εσάς, αυτός είναι ένας καλός λόγος να εξετάσετε τη συνεργασία σας μαζί της.

Ασφάλεια δεδομένων και backups

Εάν πραγματοποιούνται χρηματικές συναλλαγές μέσω της σελίδας σας (πχ. e-shop), όπως πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών ή δέχεστε κωδικούς και άλλα ευαίσθητα δεδομένα χρηστών, θα πρέπει το πακέτο φιλοξενίας σας να υποστηρίζει την προσθήκη ενός SSL πιστοποιητικού –Secure Sockets Layer-, προκειμένου να εξασφαλίσετε την ασφαλή μεταφορά των πληροφοριών των τραπεζικών καρτών μεταξύ των χρηστών και του διαδικτυακού σας τόπου.

Ελέγξτε αν η εταιρεία φιλοξενίας έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί καθημερινά backups του server, ώστε, σε κάθε περίπτωση, να αποφύγετε την απώλεια δεδομένων και περιεχομένου της ιστοσελίδας σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό!

Κριτικές Πελατών

Ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας πριν την τελική σας απόφαση. Κάντε προηγουμένως μία αναζήτηση στη Google για την εταιρεία που σκοπεύετε να συνεργαστείτε. Επισκεφθείτε τις σελίδες της στα social media και δείτε σχόλια και αξιολογήσεις από ήδη πελάτες της.

Είναι εύκολο να επικοινωνήσετε με την τεχνική υποστήριξη; Ποιος είναι ο μέσος χρόνος ανταπόκρισης στα αιτήματα των πελατών; Στα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν, ποιος είναι ο τρόπος επίλυσης που προτείνει η εταιρεία; Αυτά είναι μερικά ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να πάρετε απαντήσεις…

Υπηρεσία E-mail

Εάν μαζί με την ιστοσελίδα σας επιθυμείτε να φιλοξενήσετε έναν ή περισσότερους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου -πράγμα που σας προτείνω ανεπιφύλακτα-, τότε προηγουμένως θα πρέπει να εξετάσετε τη λειτουργία email. Οι περισσότερες εταιρείες φιλοξενίας σας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσετε το δικό σας email (κάτι σαν info@yourdomain.gr), παρ’ όλ’ αυτά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτή η δυνατότητα είναι πράγματι διαθέσιμη από την εταιρεία που επιλέξατε.

Control Panel

Ακόμη κι αν είστε εντελώς αρχάριος χρήστης, υπάρχουν κάποια πράγματα όπως η εγκατάσταση του WordPress, η δημιουργία email λογαριασμών, η δημιουργία FTP λογαριασμού, τα οποία πρέπει να είστε σε θέση να κάνετε μόνοι σας, χωρίς να καλείτε συνεχώς την γραμμή υποστήριξη της εταιρείας.

Θα πρέπει να μπορείτε να ενημερώνετε εύκολα και να τροποποιείτε το blog σας, χωρίς να χρειάζεται να πάρετε ένα κουτί ασπιρίνες ή να χάσετε αρκετές ώρες από τον χρόνο σας. Γι’ αυτόν τον λόγο, επιλέξτε web hosts που χρησιμοποιούν cPanel ή Plesk ως περιβάλλον διαχείρισης του web hosting σας.

Επεκτασιμότητα

Τέλος, ένας σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσετε για τον πάροχο φιλοξενίας σας -και το πακέτο που θα επιλέξετε- είναι το κατά πόσο μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες σας μελλοντικά ή όχι.

Με άλλα λόγια: αυτό που θεωρείτε τώρα ως κατάλληλο hosting μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες σας σε δύο χρόνια, όταν αυξηθεί ο όγκος των πωλήσεών σας και ο αριθμός των επισκεπτών στην ιστοσελίδα σας;

Κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο θα πρέπει να έχει ως στόχο την ανάπτυξή της. Σε περίπτωση που η εταιρεία φιλοξενίας δε μπορεί να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια, τότε αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Μπορεί ο εκάστοτε πάροχος να προσφέρει λύσεις VPS ή Dedicated Server; Είναι σε θέση να αναβαθμίσει εύκολα και χωρίς χρέωση τον λογαριασμό σας;

Η μεταφορά από έναν server στον άλλο παίρνει πολύτιμο χρόνο που μπορεί να αποφευχθεί, εάν προηγουμένως έχετε μεριμνήσει να επιλέξετε την κατάλληλη εταιρεία φιλοξενίας. Και σε αυτή τη φάση επιβάλλεται να κάνετε μία προσεκτική έρευνα και να διαβάσετε σχετικά reviews πριν λάβετε την τελική σας απόφαση.

Τελικές σκέψεις

Τώρα που φτάσατε στο τέλος του αναλυτικού μας οδηγού για το Web Hosting, πιστεύω ότι έχετε όλες τις απαραίτητες γνώσεις γύρω από τη φιλοξενία ιστοσελίδων και είσαστε πια έτοιμοι να περάσετε στο επόμενο βήμα που είναι η δημιουργία του δικού σας blog.

Εάν εξακολουθείτε να έχετε απορίες, μπορείτε να τις δημοσιεύσετε στα σχόλια παρακάτω, και θα τις απαντήσω το συντομότερο δυνατό.

Ελπίζω, πραγματικά, ο παρών οδηγός να σας φάνηκε χρήσιμος. Εάν ναι, σας παρακαλώ μη διστάσετε να τον μοιραστείτε και με άλλους ενδιαφερόμενους χρήστες.

Author DigitalPro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *